Sokszor felmerülhetett már a magyar autósokban, vajon milyen felhasználásra kerül az a felmérhetetlen összeg, amit naponta beszórunk az automatákba, pusztán azért mert ideig óráig meg szeretnénk állni a járművünkkel.

 

 

Nos úgy néz ki egy része legalábbis megvan a pénznek. Tulajdonképpen nem is ment rossz helyre. Mint kiderült viszonylag rövid idő alatt 100 milliók vándoroltak néhány szerencsétlen, éhbérért robotoló parkolóőr zsebébe. Nem 10 ezer év alatt, mint azt gondolhatnánk, ha a hivatalos fizetésüket vesszük alapul. Nem. Igaz ezt a szakmát általában nem a leginkább túlképzett munkavállalók folytatják, de azért itt is akadt legalább 12 olyan rafinált ember, aki kicsit többre vágyott és úgy döntött, hogy a kezébe veszi a mamlasz autósok megfejését és a befizetett sarcot nem a feneketlen közös kasszába tölti, hanem egy sokkal értelmesebb és szimpatikusabb célra.

 

 

Igaz, a 45 gyanúsított között szerepel tíz parkolóőr és két vezető is, akik gyakorlatilag elvárták a zsebre bírságolást. Sajnos véleményem szerint maradtak olyan vezető beosztású emberek, akik megúszták a felelősségre vonást.

 

Fejétől szaglik a hal, tartja a mondás. Ez esetben ez már nem is szag, hanem orrfacsaró bűz. Csak néhány példa a saját zsebre dolgozó, egyébként minimálbérrel jutalmazott őrök gyarapodására:

 

L. Csaba kicsit jobban spórolt, mint henye kollégái. Neki röpke egy év alatt sikerült felépítenie egy 18 szobás panziót a bevételekből. Aztán ott van S. Gergely, aki teniszpályányi úszómedencével rendelkező kis vityillót húzott fel magának az autósok zsebbe befizetett sarcából.

 

A rendőröknek végül csak szemet szúrt egy idő után, hogy parkolási társaság néhány alkalmazottja vastag kubai szivarokkal a szájában rója a kis utcákat és elkezdett nyomozni. Lassan odáig is eljutottak, hogy lehallgatták a kis kompánia egymás között folytatott beszélgetéseit. Képzelhetjük a hallgatózok meglepetését, amikor az őrök egymás között azért panaszkodtak, ha egy nap csak 30 ezret tudtak bezsebelni.

 

Ba...meg, rosszul kerestem, ma csak 30 ezret szedtem a Csarnok térnél.

 

Az elkeseredett kolléga felháborodás teljesen jogos volt, mert általában napi 50 ezer könnyedén összejött az illegális befizetésekből. A könnyű pénzkeresetnek ára is volt. A főnököknek is jár azért valami nem? Napi 6 ezer volt a leadó, amiért cserébe a legzsírosabb helyekre osztották be a csókosokat. Ráadásul az árban az is benne volt, ha esetleg egy olyan fehér holló csöppen be a társaságban, aki nem szeretne ilyen módon pénzt keresni, azt a gondoskodó vezetők azonnal kirúgták, hogy a lába sem érte földet és így persze az üzletet sem ronthatta.

 

Ami egyébként egyre jobban virágzott, tulajdonképpen mindenki jól járt. A napi ezrest befizető autósok nem lettek megbüntetve, egész nap szabadon parkolhattak, a befolyt pénznek meg mindig volt jó helye. Persze minden jónak vége szakad egyszer. Az elmúlt két év alatt a 12 ember közel 300 milliót zsebelt be.

 

Úgy tűnik van esély rá, hogy a hopp után most jön a kopp, mert az ügyész egytől egyik letöltendő börtönt kér az eddig remekül kereső parkolóőrökre. Rossz hír az, az eddig olcsón parkoló autósoknak, hogy vége a spórolásnak, ráadásul jó páran közülük is gyanúsítottak lettek. Szerencséjükre ők megúszhatják pénzbüntetéssel.

 .

Egy kis elégtétel: Videó az egyik megszeppent parkolóőr elfogásáról, de láthatjuk azt is, hogyan megy ez az üzlet

.

A csalóknak az okozott kárt is meg kell téríteniük, ha a bíróság úgy dönt, persze kérdés, hogy mostanra mennyi maradhatott meg a teljes összegből. A szorgalmas dolgozók ugyanis egyáltalán nem éltek spártai körülmények között. Manapság pedig a luxusnak ára van. Úgy néz ki nagyobb, mint eleinte gondolták.